Çalışanlara Yemek Yardımında Gelir Vergisi ve Sosyal Güvenlik Primi

Çalışanlara Yemek Yardımında Gelir Vergisi ve Sosyal Güvenlik Primi
2017-01-24

Çalışanlara Yemek Yardımında Gelir Vergisi ve Sosyal Güvenlik Primi

İşverenlerin çalışanlara sağladığı gıda yardımı, temelde iş karşılığında çalışanlara sağlanan faydaların bir parçasıdır.

Genel olarak, gıda yardımı dört farklı şekilde gelebilir. Bunlar;

Çalışanlara kantinlerde işveren tarafından hazırlanan yemeklerin sağlanması,

İşverenler tarafından yemek hizmeti satın alınması ve işyerinde veya hizmetin satın alındığı işletmede çalışanlara yemek hizmeti verilmesi,

Çalışanlara her ay iş günü bazında belli bir miktarın ödendiği yemek kartı ev dışındaki yemeklerin ödemesi için verilmesi,

Ödenek adı altında çalışana doğrudan ödeme.

Yukarıdaki yöntemlerin hepsinde işveren aynı tutarda masraf yapmış olsa bile, her yöntemin stopaj gelir vergisi ve sosyal güvenlik katkı payları açısından farklı etkileri olabilir.


Gelir vergisi stopajı

Gelir Vergisi Kanunu Madde 23/8. Bu maddeye göre, işverenler tarafından işyerinde veya işyerlerinde hizmet personeline yemek sağlayarak sağlanan tüm faydalar vergiden muaftır. Yukarıda bahsedilen 1 ve 2 numaralı seçenekler (işyerinde veya tesislerde verilmesi şartıyla) bu aralıktadır. İşveren tarafından işyerinde veya yemek verilmeyen işyerlerinde verilen yemek ödeneği, iş günlerinde günlük yemek bedelinin 12.00 Türk Lirasını (2014 KDV hariç) geçmemesi ve mükellef tarafından yemek temini için ilgili masrafların ödenmesi vergisiz. Yukarıdaki seçenekler işyerinde veya işyeri dışında veriliyorsa, 2 ve 3 numaralı seçenekler bu aralıkta değerlendirilebilir. Ödemenin bu tutarı aşması halinde servis personeline nakit olarak ödenen yemek giderleri ve bu amaçla sağlanan yardımlar maaş olarak vergilendirilir.


Sosyal Güvenlik Kurumu

5510 sayılı "Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununun" 80. maddesine göre, herhangi bir kısıtlama olmaksızın sosyal güvenlik sigorta fonlarından ayni menfaatler kesildiğinden, çalışanlara sağlanan yiyecekler sosyal güvenlik sigortasına dahil edilmeyecektir. para kaynağı. Nerede yerseniz yiyin veya hangi kısıtlamalar olursa olsun.

Öte yandan, fiilen çalışılan gün sayısı dikkate alınarak, 16 yaş üstü kişiler için belirlenen günlük asgari ücretin% 6'sı, ödeme işyerinde olmamak kaydıyla hizmet verilecek gün sayısı ile çarpılır veya Sigortalıya işyerlerinde yemek masrafları adına düzenlenen sigorta parası, gelir belirlenirken aylık primi dikkate almayacaktır. Günlük asgari ücret dikkate alındığında 1 Ocak 2014 ile 30 Haziran 2014 tarihleri ​​arasında günlük asgari ücret 2,14 Türk Lirası, 1 Temmuz 2014 ile 31 Aralık 2014 tarihleri ​​arasında ise günlük asgari ücret 2,27 Türk Lirası'dır.

Dolayısıyla, yukarıda belirtilen ilk üç seçenekte yer alan yemek yardımları sosyal güvenlik primine dahil edilmez iken, bunların dışında çalışana nakit olarak yapılan yardımların günlük asgari ücretin %6’sını aşan kısmı prim matrahına dahil olacaktır.